Rodinné včelařství s 60-ti letou tradicí

Historie našeho vinařství, které se nachází v malebném kraji obce Doubravice, sahá až do roku 1963, kdy se pan Václav Kroa, pradědeček současného majitele, začal věnovat včelařině. Nejdříve jako koníček, později ho vášeň ke včelám a přírodě natolik pohltila, že jí věnoval svůj veškerý čas. Dnešní název Včelařství u Vydry dostalo včelařství podle vnuka, Petra Mudra, který po dědečkovi včelařství převzal v roce 2005 a stejně tak zdědil po dědečkovi lásku ke včelám a přírodě.
Právě okolní příroda je ta, která dává našemu medu tu nezaměnitelnou chuť a aroma. Již první včelí úly stály na jižních svazích osamocené stolové hory Kozelka s přírodní rezervací Zkamenělé stádo, kde zurčí Starý potok zavlažující okolní pastviny nad nimiž se vypíná rozsáhlý lesní komplex přírodního parku Manětínská.
Vnuk pana Kroa a současný majitel Petr Mudra, zvaný Vydra dal včelařství název Včelařství U Vydry a chová na 50 včelstev.
Právě okolní příroda je ta, která dává našemu medu tu nezaměnitelnou chuť a aroma. Již první včelí úly stály na jižních svazích osamocené stolové hory Kozelka s přírodní rezervací Zkamenělé stádo, kde zurčí Starý potok zavlažující okolní pastviny nad nimiž se vypíná rozsáhlý lesní komplex přírodního parku Manětínská.
Vnuk pana Kroa a současný majitel Petr Mudra, zvaný Vydra dal včelařství název Včelařství U Vydry a chová na 50 včelstev.

Čtěte více o včelaření v rozhovoru se včelařem Petrem Mudrou, zvaným "Vydrou":
Kolik máte včelstev a kde bychom je našli?
Včelstev chovám přibližně kolem 50. Stanoviště včelstev je na kopci (bývalé sopce) Kozelka. Včelstva jsou na kraji lesa s výhledem na louku a pastviny.
Jak chováte své včely a zpracováváte svůj med?
Včelstva chovám v dřevěných úlech a dbám hlavně na dobrý stav úlů a jejich čistotu. Veškerý med z mé produkce pochází z krásných světlých plástů a dbám na to, aby včelstva nežily na starém tmavém vosku. Včelstva neléčím chemickými léčivy a zimují pouze na medu. Včelstva nejsou dokrmována cukrem. To znamená, že z každého včelstva odeberu a vytočím jen tolik medu, aby měli stále dostatek zásob na zimu. Veškerá manipulace s medem probíhá v nerezovém a následně skleněném materiálu. Používám nerezový zvratný medomet, nerezové stáčecí nádoby, nerezový odvíčkovací materiál. Po vytočení je med stáčen rovnou do sklenic bez jakékoli úpravy, ohřátí, bez přídavků a konzervantů. Následně už nedochází k žádné další manipulaci s medem. Jedná se o tradiční metody včelaření.
Co ovlivňuje barvu, chuť a vůni medu?
Příroda, kde chovám včely je velice rozmanitá. Med je každý rok i ze stejného stanoviště odlišný a to jak co se týká chuti, barvy i vůně. Všechny tyto věci jsou ovlivněny počasím a tím jaké rostliny více kvetou v daný rok a v dané roční období, zda včelstva mohly hodně létat v době, kdy daná rostlina kvetla. Mnohokrát například kvůli dešti nebo chladnému počasí nemohou včely vyletět mnoho dní z úlu a určitá rostlina mezitím z velké části odkvete. Někdy se také může stát, že je velké sucho a rostliny tedy produkují velice málo nektaru. Pokud včelstva začnou sbírat nektar z některé rostliny je také možné, že si jiných rostlin kvetoucích ve stejnou dobu příliš nevšímají. Faktorů, které ovlivní jaký bude v daný rok med je opravdu mnoho.
Jaký med tedy nabízíte?
Medy z mé produkce jsou v zásadě dva druhy. Jedná se o med Květový Smíšený a med Medovicový Smíšený.
Med Květový Smíšený můžeme obecně také nazvat med Jarní. Tento med pochází z květů stromů a bylin, které rostou na jaře, tedy v období od počátku jara přibližně do konce května až poloviny června.
Med Medovicový Smíšený můžeme nazvat jako Letní (případně také Lesní), tento med je tvořen z větší části z tzv. medovice (tvoří ji mšice, červci) a zčásti opět z květů kvetoucích přibližně do půlky července až konce července.
Co vše z kromě medu vyrábíte?
Med, svíčky, medovina, medový ocet, medový bezový sirup, propolisový balzám, propolisová tinktura, medové bonbony.
Proč jste se rozhodl převzít včelařství po dědečkovi?
Bral jsem to jako přirozené pokračování rodinné tradice a činnosti, kterou měl můj děda hodně rád a která vždy spojovala rodinu ke společnému zájmu. A už včelařím 20 let... Asi to máme v genech - včely chovám, protože miluji tuto činnost, protože miluji med, protože mě baví svoboda spojená s touto prací, protože miluji přírodu.
Co Vás na včelaření baví nejvíc?
Na práci kolem včel mě baví úplně všechno a vlastně tuto činnost ani nepovažuji za práci, ale radost. Baví mě každý rok znova a znova pozorovat od jara neskutečnou tvůrčí sílu včelstev, kdy se po zimě pomalu probouzí k činnosti a během pár krátkých jarních a letních měsíců dokážou vytvořit obrovské společenstvo, vystavit nové voskové plástve, nanosit mnoho medu, pylu, vytvořit propolis. Baví mě, že každý rok se včelami je jiný, každé včelstvo se chová jinak. Jako včelař se člověk neustále učí a vždy jsou nové a nové situace, které se udají ve včelstvu a jako včelař mohu skrze včely vnímat neustále rozvoj přírody a každodenní události v přírodě.
Čeho si nejvíce na své práci ceníte?
Nejvíce si asi cením toho, že lidé kteří si ode mě kupují med a další produkty jsou spokojeni a vrací se ke mně. Cením si toho, že dělám kvalitní a zdravé produkty nezatížené chemií a že se mi i přes mnoho nesnází daří chovat včelstva bez chemických zásahů, bez velkých intervencí do včelstva a s maximálním respektem vůči včelám a přírodě.
Jakým problémům jako včelař čelíte?
Největším problémem včelaře je asi v současné době boj s parazitem Varroa destructor (Kleštík včelí), který je schopný včelstva zdecimovat. Většina včelařů u nás se snaží tohoto parazita omezovat ve včelstev pomocí tvrdé chemie a insekticidů aplikovaných dokonce s pomocí acetonu. Již před mnoha lety jsem se rozhodl, že toto není správná cesta jak chovat včelstva, jakým způsobem přistupovat k přírodě a jakým způsobem vyrábět kvalitní med. Používám tedy k tlumení tohoto parazita ve včelstvech pouze přírodní metody.
Jaké jsou Vaše plány do budoucna?
Pracuji na dobudování nové provozovny a zřízení potravinářského provozu, tak abych mohl rozšířit portfolio svých včelích produktů. Snažím se o to, aby lidé měli větší povědomí o chovu včelstev, o tom jaké mohou být rozdíly v kvalitě a od čeho se kvalita medu a dalších produktů odvíjí. Mám v plánu organizovat akce pro děti i dospělé, případně učit i začínající včelaře.
Autor článku: Michaela Doležálková






